CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, 9 September 2011

not ready yet~!!

assalamualaikum kwn2..
hmm tjuk entry kata x ready lg..
ape yg x ready lg amal??
waaaaaaaaaaaa....x ready nk blik puncak lg~~...isk3..
skrg ni ptutnye ibu sruh amal kmas brg n print lecture note...
nk blik sama ade arini atau esok...
huhu...tp xde feel langsung nk kemas brang nie...
lecture note dh lme nk print tp tangguh2..hah dh serabut keje nye..ape la amal nie...
serius mmg xde smangat nk blik ni..
tu la penangan lama sgt cuti..hik3..
xde semangat ke,x ready ke..tetap kena blik jgk..:"(

lg satu perkara yg menunjukkan amal x ready n x semangat nk blik ialah..
dulu time wat kuih atau kek, semuanye kata nk bwk blik puncak..
ni dh tiba mase nk blik..
semua nya x ingin nk bwk...
berat je rse nk tinggl kan umah tercinta ni...
hmm kat fb status semua kata sedih...
waaaaa..sme la ngn amal..sedih jgk..

pas ni xde lg ibu jerit2 sruh bgun tdo pg2,sidai kain n tolong masak..:"(
dgr lecture je plk membebel..
hidup dikeliling ngn kwn2..housemate bru,.,.
mkn pun masak sendiri..klau mlas beli je..xde lg masakkan ibu..:(

pas ni nk beli brg2 pun berkira...:"(
klau kat umah main amik je...
takut duit x cukup smpai abis sem...

pas ni xde lg relax2...
xde lg bosan n duk dpn fb je 24jam..
semua dh duk ngadap buku je...
wujud la ke"tension"an yg melampau..

ape2 pun pas ni dh xde la kehidupan mcm cuti 4 bulan nie..
semua dh menjadi pelajar universiti kembali..
selamat tinggal umah ku wat sementara wktu..
cuti lg amal blik k...
comel pun bye2..amal nk blik dh..kwn ngn ibu ea pas ni..jgn susahkan ibu amal tau..
adik2 pun...belajar rajin2..pas ni ibu dh xde pembantu dh..
jgn susahkan ibu..bju,pinggan bsuh sendiri tau..
serius rse sedih plk tiba2...
huhu..almaklum duk umah je 4 bulan ni kan...
hope semua yg kat umah pun berjln lancar je pas nie...
:"(

utk kawan2 meh blik ea...kuatkan semangat..teruskan usaha kita mengejar cita2...:D
wassalam..

p/s:selamat kembali ke puncak!!..:D


Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Thursday, 8 September 2011

ayuh kembali ke SEKOLAH~!!..:D

assalamualaikum kwn2..
hmm dh lama x update blog...
nk kata bz??hmm xde la bz sgt..
ade je idea nk update tp tgn malas utk menaip...
hik3..

okay arini 8/9..
kepenatan..bru je pas wat umah terbuka..
eh silap wat mkn2 ckit..umah terbuka jemput semua org..
ni bnyk ckgu2 sklh ayh je...
kwn2 amal ade la jgk dtg..bpe kerat je la kan..
smua dh blik u n mcm2 la...
lgpun kwn amal kat cni x rmai sgt..
kwn sklh rendah je..tu pun x kamcing sgt la..hehe..

okay kembali kpd tajuk..
memandangkan skrg dh bulan 9..maka dgn ini amal isytiharkan cuti bg para pelajar ijazah sarjana muda telah tamat..hahaa..
hmm pelajar2 bru sibuk dh mendaftar..pas rye je dh kena dftar..kesian diorg..
org shopping rye dia shopping utk msuk u...
xpe2..nk bljr kan...hehe..

k kami dh msuk sem3 dh..
pas ni no more junior dh...
senior pas nie...hahaha...
agk2 la..ingt x lg ape yg dh belajar pd thun pertme dulu..
huh pd amal dh mcm student bru jgk...hehe..
tp x perlukan orientasi la...hik3..
ape2 pun teruskan usaha amal..
tingkatkan prestasi anda amal..:D

okay x smpai bpe ari je lg kuliah nk start...
umah dh kata pergi..dewan kuliah dh kata mari...huhu...
nsib baik name lecture ingt lg..hahaha..
kuliah first je dh kul 8.30pg..
harap blh msuk la ye...
otak tolong bg kerjasama...anda perlu bekerja keras otak selepas ini...
kiter bekerjasama ye..:D

okay guys....gud luck utk junior2 n all my friend sama ade yg bru melangkah ke universiti mahupun yg bru nk start sem bru...semoga success selalu kwn2..:D
Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Thursday, 18 August 2011

Lailatulqadar..

assalamualaikum kwn2...
hmm diharap smua sihat2 aje..
memadangkan esok 19hb dan malam ke-20..
ini bermakna bermulanye 10malam terakhir yg kiter tunggu2..
ape ade dlm mlm 10mlm terakhir ramadhan ni???
jwpnnye adalah tajuk entry ini...lailatul qadar bermaksud malam qadar..
klau disebut malam lailatulqadar bermaksud malam-malam lailatulqadar..
ini kerana lailah itu shj dh bermksud malam..:D

malam qadr merupakan malam penuh keberkatan iaitu keampunan,rahmat dan keredhaan dr ALLAH s.w.t.
lailatul-qadar sunat dicari kerana malam ini merupakan suatu malam yang mempunyai kelebihan kerana doa akan diperkenankan oleh ALLAH s.w.t.
malam qadr ini juga ialah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam jumaat berdasarkan firman dr ALLAH dlm surah Al-Qadr:ayat 3 yg bermaksud:

"malam lailatulqadar lebih baik drpd 1000 malam"

ini bermaksud menghidupkan malam lailatul-qadar dengn mengerjakan ibadah seperti solat sunat,membce al-quran n berzikir semua tu adalah lebih baik drpd beriibadah pada 1000 bulan..spe yg x nk kan pahala bnyk mcm tu..sabda nabi s.a.w:

"sesiapa menghidupkan malam lailatulqadar kerana beriman serta mencari pahal yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yg telah lalu"

akan tetapi jgn la kita semua beribadah nk kejar pengampunan dosa je..kita hendaklah ikhlas beribadah kepadanya kerana sesungguhnya kita dijadikan di bumi ni adalah utk menjadi khalifah Allah kn..hmm mesti ade tertnye2, "mengapa lailatulqadar ALLAH x bgtahu tarikh n msenye??"
semua tu ade sbb nye dan hikmah nye..kiter cuma tahu lailatulqadar tu ade di 10mlm terakhir ramadhan..dan kiter disunatkan memburu..ALLAH inginkan hambanya membuat ibadah sepnjang masa..bukan nya sewaktu mlm itu shaja..

tp ade pendapat yg mengatakan malam al-qadr ni berlaku pd malam ganjil di 10mlm terakhir ramadhan seperti sabda rasullullah s.a.w yg bermaksud:
"carilah malam lailatulqadr pada 10 akhir ramadhan dalam malam ganjil."

ape2 pun bnykkan lah beribadah di 10mlm terakhir nie..jgn la plk sibuk dgn persiapan rye k..so klau ade org wat kuih rye awal tu bukan semangat nk rye tp x nk bzkan diri lg di 10 ramadhan terakhir ni..:D

tips2 yg amal dgr dr rncngn tanyalah ustazah utk bgun mlm td seperti berikut..
1. tidur/rehat sekejap disiang hari..wktu sunat tidur tu..tp jgn lama2..dlm 30-45minit je..klau tdo lama2 dlm bulan puasa ni bdn kiter akn jd lemah dan akn tido je sepnjng masa..lg 1 nk di ingtkan!!..TIDO SEBELUM ZOHOR/lain2 masa yg di kira sunat bila kiter berniat utk bgun pd mlam hari utk beribadah kepadanya..bukan senang2 je dpt pahal sunat k...tukar blik mind set masing2..:D
2. sebelum tidur bce 4 ayt terakhir surah al-khafi..utk memohon kpd Allah memudahkan kiter beribadah kpadanya pd mlm hari nnt..klau nk kepastian tgkla tafsir k..
tu je 2 tips yg amal dpt..cuba la lakukan..bukan blh dilakukan pd 10ramadhan terakhir ini shj malah kiter boleh wat jgk utk bgun study mlm2 tu kan..dpt pahala..:D

okay ape yg perlu bnyk dibce ketika ini??..okay bce lah doa ni bnyk2..semoga Allah mengampunkan dosa kiter..sesungguhnya DIA lah yg maha pengampun..:))

Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah, katanya, "Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku mendapati
malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah s.a.w. berdoa dengan doa:
Maksudnya:
" Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah
keampunan-Mu untukku. "

okay itu shaja dulu utk entry kali ini...semoga kiter semua dpt bertemu dgn lailatulqadr..aminn...
hmm tetapi bg kwn2 yg terkena ABC pd 10mlm terkhir jgn rse rugi plk ye...itu semua kehendaknye jgk..kiter masih lg boleh beribadah dgn berzikir n mendengar majlis2 ilmu..xkisah la dimana2 pun..you-tube atau cermah agama dimana-mana..pahala boleh dpt dimana-mana je..:))

p/s:sekadar berkongsi ape yg kiter tahu..klau salah harap diperbetulkan..semoga ramadhan kali ini memberi didikan kpd kiter utk menempuh bulan2 yg mendatang dgn beribadah kepadanya..amin..:)) wassalam..


Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Saturday, 13 August 2011

Tersentap..=.="

assalamualaikum kwn2...
wah dh lama rupanye x mengupdate...
hal ini adalah kerana ketidak sihatan diri ini n kebizian membuat kuih rye..
huhu...ayt ntah ape2 je..
ni pun msih x bpe nk baik lg...huhu...
kuih rye pun bnyk lg x siap..hehe..
okay2..back to the tittle..
hah npe sentap sgt...

sbbnye arini amal tersentap dua kali..hahaha..
pasal ape??hah ni la nk dok citer ni...

round 1
pd waktu tghari yg panas lg hot..
sdg menonton tv national geography..ade cter pasal ULAR..
ibu:ee..geli nye..dh la bpe ari ni asyik mimpi pasl binatang tu..(ibu penggeli dgn ular k+risau ade benda x baik berlaku bak kata org....)
anaknye:hah ade org nk masuk minang anak ibu x..haha..(nada bergurau..)
ibu:hah ye la kot..nnt spe msuk minang ibu setuju je la..(serius..)
anaknye:(sentap...terus diam membisu..)
ibu:hah btol la tu ade org nk minang ea...
anaknye:hah ibu xde la..jgn la...xmau!!!!!!....(takot k..)

hahaha..pdn muka amal..ingt nk gurau amik kena kaw2 punye..hahaha...

round 2
dlm perjalanan blik ke rumah tercinta dr kg halaman..dlm kul 8 mlm...
di radio berkumandang lgu "kalau berpacaran"
bila part:
"Kalau berpacaran

Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama

Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya"

amal ikut la nyanyi jgk..pas tu tersedar bait2 dia tu..terus kata ish x nk la...
ibu start berkata...
Ibu:hah....
lalu bertnye kpd si ayh....
ibu:ayah klau tiba2 ade org dtg minang ank ayh..ape perasaan ayh??(sambil gelak2...)
ayah:(terbatuk-batuk tau..)
ibu:hah lina ayh terus senyap je tu...hahaha...(smbil menyambung)..klau ade yg masuk minang sruh berhenti belajar je kan yah...hahaha..
ayah:hmmm....(pnjang tu hmm dia..haha..)

amal yg duk kat belakang menjerit kata owh tidakkk....x mau...masih muda..hehe..
n pas tu senyap je..diam seribu bhasa...
arghhh!!!..nape perlu ckp pasal semua ni...
huh..umor bru 2 thun..eh silap..20thun,..muda tu..kakak2 sedare yg lg tua pun lom ape2 lg..
tp x rmai la jgk..bpe kerat la..
so amal kire tua la jgk..hahaha
xde2..tua2 bg ank2 kecil..tp muda bg org tua dewasa..hehe..
calon pun xde lg..so jgn mcm2 la...

gmbr hiasan semata-mata..


hmm aritu ade jgk soalan sentap ibu bg..
ibu:klau ina ade calon la..tp calon tu ayh x suka..ina mcmana??
dlm hatiku berbisik..ah sudah..mau jwb ape nie??hahaha...
akhirnye jwpn selamat ku berikan..
"hmm klau dh ayh x suka so lepaskan je la..wlau kiter syg mcmana pun..tp mgkin pilihan ayh jgk yg terbaik kot..hehehe..:D"
senyum je amal pas jwb tu..hik3..

hmm bg amal cter ni mgkn sekadar gurauan..tp klau btul2 naya jugak diri ni..hehe..
tolong la sye msih muda...kpd bakal pembimbing sye tolong sbar ye..tunggu sye abis study dulu..hehe..:))

P/S:klau org dh x suka..mgkin tu bukan jodoh kiter..so terima je la..mgkin ade org yg lebih baik dr dia utk diri kita..so be happy..teruskan pencarian..:P
Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Saturday, 6 August 2011

terima kasih semua!!..


assalamualaikum kwn2...
entry kali ni amal nk ucapkan terima kasih kat teman2..
teman2 yg dh wish besday amal smlm...
bukan setakat teman2..tp ckgu2 n kaum kerabat amal sekali..
amat terharu sgt2...
fb pnuh ngn wall post dr korg semua..
nset pun ade jgk msj2 yg best2 sempena besday..

hmm dpt call free tp xbpe nk gune sgt..
tepon bpe org je..mcm tu la bila dpt call free mesti x tau mau tepon sape..
huhuhu..:(..
cuba bg call free tu lama ckit..hehe...*demand plk..
konferm amal gunakan dgn sebaik nye la..hik3..

ngn post bnyk2 kat wall tu dpt jgk la wat jejak kasih ngn kwn2 lama..
bila diorg wish reply pnjng ckit...
hehehe..

hah mcmana plk ngn hadiah??huhu..
amal dpt hadiah bnyk x??
huhu...xde hadiah pun..tp doa dr kalian tu la hadiah utk amal dr korg..
ade la jgk org bg hadiah yg lebih dr tu..
ce tgk nie..ni la yang amal dpt...
thanx to mereka...amal suka kan nye..:D

hadiah from my lovely cousin...:D.
thanx aliyah...kat kaki teddy ni tulis HUG disebelah kanan n ME disebelah kiri..
mmg akn selau di"hug" la..hehe...



ni hadiah dr paan...:D
muda kan amal..bru 17thun...hehe..:)
thanx paan...



ni kek apis wat...:D
thanx apis..
comel sgt..pink gtu..bkn merah k apis..
merah mmg merah tp merah jambu..hik3..:D



ni kek danny yg bg,..
eh silap tuan danny yg bagi..hmm tgk ade muka danny lg..
tuan nye cik dimple@pija kata ignore je no umo tu ye..
x mgkin la kan umo amal 2 kali gnda..hehe..
thanx pija..:D

tu je la kot utk entry..
sekali lagi terima kasih kalian...
kalian the best la...
luv u ALL...<3<3..

P/S: umo kiter yg semakin bertambah bermakna kiter dekat dengan kematian..ingtan utk diri sendiri dan kalian...May ALLAH bless us..:D
Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Friday, 5 August 2011

Tanggal 5 OGOS~~:D


5 OGOS 1991
lahirnye seorg putri sulung yg bernama Nuramalina..
hasil perkongsian hidup en. Musa dan pn. Halimah...
nme amalina tu diberi dgn mkna cahaya kehidupan kami..
sblum nye nme utk bayi dlm kandungn ialah muhammad redha..
ni kerana rmai mengtakan bayi itu adalah lelaki tetapi akhirnye bayi yg di lahirkan itu perempuan..
nme tu di beri kepada ank kedua pasangn ini..:)
bukan sahaja menjd putri sulung..malah menjadi putri tunggal bg mereka..:D

umo bpe bulan ntah..hehe..


SEBULAN demi sebulan kemudian..
sudah pndai merangkak dan menyiarap dh putri itu..
comel je gelagat nye...
bila kemana-mana pasti shj mengatakan beliau ank org cina..
huhu..tp sbnrnye ank org melayu tulen la..
cmpuran jawa n bugis..:D

merangkak bersme cousin yg tua 2 bulan dr sye..:)


SETAHUN kemudian..
dh pndai berjalan dak kecik nie..
bertatih ke sne ke mari...rajin pun ye..rajin menggangu..huhu..
manja sungguh dia ye...:D

beri adik sedare susu...kecik2 dh ade ciri2 nk jd ibu..hehe..:P


4 TAHUN...
sudah pndai membce..ibu yg kata...
satu2 huruf dia kenali...
amboi bijak nye..:D
bertudung dr kecik..:D


6TAHUN..
dh msuk tadika...
belajar mengenal ABC dan 123...
mengenali jgk erti persahabatan...:))

konvo di tadika..:))


ZAMAN PERSEKOLAHAN...
rmai kwn dia jumpa..
almaklum pindh sne pindh sini kan..
rindu nye dia pd kwn2 dia...
baik sekolah rendh mahupun sklah mngh..
x sabar dia menunggu hari reunion..
ntah ade atau tdak...:'(

nk i sekolah masa drjh 1..:))


KINI...
dia berjye melnjutkan pelajaran di universiti..
sblum tu di matrikulasi..
berjuang lagi demi ilmu yg blom ckup di dada...
bersama teman2 baru...
masih bersme sokongn dan doa dari ibu n ayh..
dia bersyukur kerana punyai ibu n ayh lagi...

org yg amal syg...<3<3


arini 5 OGOS 2011..
genap umornye 20 tahun..
cepat je masa berlalu...
dh xde dh nombor sa dan belas dlm umornye..
syukur masih lagi menghirup lg kurniaan ALLAH..
amalina kini sudah dewasa..
semoga ku dpt mengejar cita2 ku tnpa melanggar syariat yg maha ESA..:D

di uitm tercinta..:D

SELEPAS INI...
hanya Allah shaja yg tahu kehidupanku pd masa akn dtg...:D


P/S:thanx to all wishes...amal menghargainya...semoga kalian dlm lindungn Allah jua..syg korg semua la...:D

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Thursday, 4 August 2011

entry kosong..:D

assalamualaikum..
hmm xde idea nk tulis ape arini..
so mmg hari ni entry kosong je..
sbb arini pnat wat kuih tart nenas..hehe..
nyummy..
seronok bila tgk adik mkn laju je..
tp geram pun ade...
nnt x sempat nk rye kuih hbis sudh..
hahahaha..
ni yg rse nk simpan dlm balang pas tu seal simpan bwh katil..
so blh la smpai rye nnt..hak3..*kejam x??haha(gelak jahat)

wat mse ni dh 2 jenis kuih dh di wat..
kuih suji badam n uih tart,..
kuih yg di try sblum ramadhan dh lama hbis...huhu..
kuih almond treasure wat dh nk dekat rye la..
nnt cepat hbis..penat kena wat lg..hehehe...
okay itu je entry kali nie...
esok mgkin entry best punye..hik3..
almaklum hari special kn..hehe:D

P/S:thanx to paan,apis n pija...korg kwn baik amal la..:D
Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Wednesday, 3 August 2011

Dilarang Merokok di Kawasan ini...

assalamualaikum..
mcmana puasa arini??..
ade sape2 ponteng x??harap2 xde la ye..hehehe..
klau ponteng sbb ABC xpe..hehe..
teruskan beribadah ye kwn2..

k arini amal nk kongsi pasal merokok atau pun smoking..
sape x tau kan pasal nie...k utk sesape yg x suka ngn entry x yah bce..
kang x pasal2 amal kena saman nnt..huhu..
amal tulis ni utk berkongsi ape yg amal rse je..
hmm merokok ni dh lama berleluasa di dlm negara kiter..
dan rmai lelaki mahupun perempuan merokok..
serius skrg ssh nk jumpa seorg lelaki yg x merokok..
rmai yg merokok..dan alasan mereka merokok blh hilang kan stress n nmpk macho klau hisap rokok..
sorry to say..amal x suka lelaki merokok..



sbb ape x suka??..sbb org sekeliling mendapat effect 2 kali gnda dr perokok..
kdg2 rse nmpk org yg merokok tu amal nk amik plastic bag tekup muka dia n ikat..
biar dia sorg je dpt hidu ape dia hisap..
rse mcm tu je la..tp x buat pun..hehe..
nnt dituduh membunuh plk..berdosa besar gtu..huhu..




wlaupun rokok telah diisytiharkan haram..
tp rmai sekali org islam msih menghisap rokok..
td amal try cri tentang pengharaman rokok ni..dan amal jumpa sumber ini dr http://iniwootwoot.com/hadis-palsu-mengenai-hukum-haram-merokok/..

tadi ada hamba Allah komen ( haniff_mn@hotmail.com) .beliau menyatakan sebab sebab kenapa rokok itu haram..you guys can read it here :

pengharaman rokok bukan datang dari hadis Nabi secara direct. Lebih kurang seperti dadah. Tapi adalah Fatwa yang dikeluarkan ulama’2 berdasarkan dalil aqli(akal, perbandingan) dan naqli(Hadis, Al-Quran).

Antara Fatwa merokok itu HARAM ialah:-* Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam Malaysia kali ke 37 yang bersidang pada 23 Mac 1995 di Kuala Lumpur.
* Fatwa yang termasyur di seluruh dunia iaitu Al-Marhum Mufti Saudi, Syeikh Abdul Aziz bin Baaz
* Fatwa Al-Azhar terdahulu iaitu Syeikh Abdullah Al-Masyd (Ketua Lembaga Fatwa Azhar), Dr. Ahmad Umar Hashim (Naib Canselor Al-Azhar) dan lain lain.

10 SEBAB MENGAPA ISLAM MENGHARAMKAN ROKOK
1. Rokok menjejaskan akal (mental)
2. Rokok membahayakan kesihatan fizikal
3. Rokok membahayakan keselamatan diri dan orang lain.
4. Rokok membahayakan keturunan
5. Rokok mengganggu manusia lain.
6. Rokok menimbulkan akhlak buruk
7. Rokok mensia-siakan waktu hidup
8. Rokok bercanggah dengan maruah keislamana
9. Rokok membazirkan harta (wang)
10. Rokok mengandungi dadah (nikotin dan arak)


so pd perokok..bwk2 la berhenti merokok..
demi kesihatan anda jgk..jdkan bulan ramadhan ini juga satut titik permulaan utk berhenti..
amal tau mmg ssh utk berhenti..
tp niat klau ade dh dlm hati n bergntung pada anda utk mengubahnye..
klau x fkir kesihatan diri sendiri..fkirlah kesihatan org yg anda syg...
sekian..

P/S:xde niat nk menyinggung mana2 pihak..cuba sekadar berkongsi tentang pengharaman merokok nie..:D

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Tuesday, 2 August 2011

Kesilapan yang dilakukan di bulan RAMADHAN

Assalamualaikum semua..:))

arini amal sekadar mahu berkongsi sesuatu ngn kwn2..harap ia berguna utk teman2 di bulan puasa ni..pd bulan ramadhan kiter mengejar dua perkara iaitu keampunan dan ketakwaan..tetapi kekadang dua2 perkara itu tergugat dgn perkara2 yg kita sering lakukan apabila di bulan ramadhan..

berikut adalah kelakuan kiter yg silap di bulan RAMADHAN:

1. Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112).

Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : “sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu” (Riwayat al-Bukhari)

2. Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. “Sahur” itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma’bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3. Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain. Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam.

Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : ” dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar” (Az-Zariyyat : 18)

يا رسول الله , أي الدعاء أسمع ؟ : قال : جوف الليل الأخير ودبر الصلوات المكتوبة

Ertinya : “Ditanya kepada Nabi (oleh seorang sahabat) : Wahai Rasulullah :” Waktu bilakah doa paling didengari (oleh Allah s.w.t) ; jawab Nabi : Pada hujung malam (waktu sahur) dan selepas solat fardhu” ( Riwayat At-Tirmidzi, no 3494 , Tirmidzi & Al-Qaradhawi : Hadis Hasan ; Lihat Al-Muntaqa , 1/477)

4. Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, ‘ponteng’ solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi ‘kurus kering’ pastinya.

5. Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih. Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

6. Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah. Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, “Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat”. (Riwayat al-Bukhari)

7. Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

8. Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat. Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami’ as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

9. Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah’ bagi sahur. Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah ‘lampu amaran oren’ yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md ‘Uqlah, hlm 278)

10. Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

11. Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba. Ini sudah tentu akan memberi kesan yang amat nyata kepada kualiti ibadah di bulan Ramadhan, kerana status orang terlibat dengan riba adalah sama dengan berperang dengan Allah dan RasulNya, tanpa azam dan usaha untuk mengubahnya dengan segera di bulan ‘tanpa Syaitan’ ini, bakal menyaksikan potensi besar untuk gagal terus untuk kembali ke pangkal jalan di bulan lain.

Nabi Muhammad menceritakan:

ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ أَشْعَثَ أَغْبَرَ يَمُدُّ يَدَيْهِ إلى السَّمَاءِ يا رَبِّ يا رَبِّ وَمَطْعَمُهُ حَرَامٌ وَمَشْرَبُهُ حَرَامٌ وَمَلْبَسُهُ حَرَامٌ وَغُذِيَ بِالْحَرَامِ فَأَنَّى يُسْتَجَابُ لِذَلِكَ

Ertinya: Menyebut tentang seorang pemuda yang bermusafir dalam perjalanan yang jauh, hal rambutnya kusut masai, mukanya berdebu di mana dia mengangkat tangan ke langit : Wahai Tuhanku…wahai Tuhanku… sedangkan makanannya haram, minumannya haram dan pakaiannya haram..Dan dia dibesarkan dengan memakan makanan haram maka bagaimana Kami mahu mengabulkan doanya. ( Riwayat Muslim, no 1015, 2/703 ; hadis sohih)

Justeru, bagaimana Allah mahu memakbulkan doa orang yang berpuasa sedangkan keretanya haram, rumahnya haram, kad kreditnya haram, insurannya haram, simpanan banknya haram, pendapatannya haram?. Benar, kita perlu bersangka baik dengan Allah, tetapi sangka baik tanpa meloloskan diri dari riba yang haram adalah penipuan kata Imam Hasan Al-Basri.

12. Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka. Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-

ثلاثة لا ترد دعوتهم , الإمام العادل , والصائم حتى يفطر ودعوة المظلوم

Ertinya : “Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi” ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )

Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.

إن للصائم عند فطره دعوة لا ترد

Ertinya: “Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak” ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

Artikel oleh: Ustaz Zaharuddin

P/S: semoga ramadhan kita dilalui dgn penuh keberkatan..:D

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Monday, 1 August 2011

Pertama kalinye~!!..

assalamualaikum...
tjuk entry nie??..hmm ape yg pertme nye ni amal??
hmm arini kn merupakan ari pertme kiter berpuasa dlm thun 1432H ni..(klau x silap la..)
tp bukan tu yg amal nk cter..hehe..

amal nk cter pengalaman pertme berpuase..
dulu kecik2..first time puase x sah klau ayh atau ibu letak tawaran RM1 utk ! ari berpuasa..
huhu..klau x letak x puase la jwb nye kan..
demand btul kan..
hmm dlm puasa2 tu jgk jgn x tau..
ade keje nakal ckit amal wat..hehehe..
dulu peti sejuk umah amal dlm bilik stor kecil..
hah nk tau ape yg amal buat..
amal duk la dpn peti ais tu smbil pintu peti ais tu terbukak..
sejuk kn bdn kononnye..
mmg lega la...serius pembaziran eletrik berlaku di situ..hahaha..
kecik2..mne tau ape2..hehehe..

hah!!!..bukan tu je..
org kata smbil menyelam minum air..
hahaha..dh pepatah kat ats pun ade tertulis MINUM AIR kan..
ape lg..amal minum air yg ade dlm peti sejuk la..
huh mmg lega la kan...hahaa..
pas tu dh lega keluar dr bilik tu ngn muka hepi je..
mcm xde ape yg berlaku..
start la ibu n ayh soal siasat..
"lina wat pe dlm bilik??","lina minum air ye??" n mcm2 lg la..
tp ngn selamba amal menafikan nye..huhu..
punye la nk RM1 tu kan..:))

tp akhirnye ayh ngn ibu dpt detect jgk..
mana x nye..time sahur isi air dlm botol penuh punye..
bila nk buka tinggl separuh..hah spe punye keje??..x kan peti sejuk kot..hahaha..
lawak la bebenornye kan..hik3...
mcm2 la perangai budak2 kecik nie..
ade jgk dulu mse kecik2..
dh penat lari2 ngn sedare mare..
sedap je amik kuih popiah goreng yg msih blom di goreng tu msuk mulut..
hik3...pas tu sedap je ckp ngn ibu..
hmm sedapnye kuih nie...
hahaha...ibu mula membulatkan mat smbil berkata"lina x puasa ke??"..
hahaha.time tu mula serba salah..sbb lg bpe jam je nk berbuka..hehe..
nangis2 ckp terlupa..pas tu tnye.."ibu sah x puasa lina nie.."
huhu...kumur2 so teruskan la berpuasa..hehe..

Alhamdulillah berkat didikan tu amal dpt berpuasa la smpai skrg..
thun ni rse untong plk berpuase..
sbb puase penuh bersme family tercinta..
setelah 7thun berpuasa di perantauan..hehe...
perantauan la sgt kan...
eh perantauan la..5thun diasrama,1thun di matrik n 1 thun lg di puncak..:D
kire perantauan la jgk..hehe..
dpt la jgk beribadah bersme mereka ngn solat terawih kat msjd..
mlm td je dh wat sme2..harap berterusan hingga akhir puasa..:))
lastly itu je kot yg amal mau kongsi..selamat berpuasa ye kwn2..:))
ampun maaf jua dipinta...pahala amalan x kan dilipat gandakan tnpa maaf dr kalian..:)
HAPPY FASTING!!!..

P/S:nme pnggilan amal di rumah lina..so jgn rse pelik pulak..hehe..

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Saturday, 30 July 2011

Pemuda Pilihan....:D

assalamualaikum semua..
salam sejahtera,salam ramadhan n salam 1 malaysia..:))
ape kena ngn tajuk amal kali nie??..
amal dh jumpa jejaka pilihan hati n qalbu ke??..*ayt x boleh bla..
huhu..xde mknanye la..
amal msih mencari lg..lom ade calon pun..
lgpun ilmu lom penuh di dada..
baik ilmu pengimejan perubatan mahupun ilmu rumah tngge..*adoaii smpai ctu plk fkirnye..hehe..

hmm amal nk cter kat cni..
ni semua sbb bila blik kg je org tnye dh ade pkwe lom??x pun bila nk langsung??..huh..=.="
mak cik pak cik tolong la fhm..sye rse sye msih muda terang tang2..hahaha..

mmg TIDAK dinafikan..
semua wanita/perempuan inginkan seseorg lelaki yg dpt membimbing beliau ke arah kebaikan..
tp ade jgk org kata..'nobody perfect in the world'
tp slahkah kiter mencri yg terbaik dikalangn yg terbaik..

amal terbce satu artikel tentang "coretan untuk bakal isteri"
dr coretan itu kiter dpt tau bahawa mmg bnar ayt Al-Quran yg bermaksud:

“Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.” (an-Nur’:26)

kiter dpt tahu bahawa jika kiter inginkan seseorg yg baik utk diri kiter,kiter mestilah merubah diri kiter sendiri dahulu..
jika kiter baik insyaAllah kiter akan dpt seorg yg baik utk menjadi pendamping diri kiter..
tiade sape yg dpt merubah khidupan seseorg melainkan dirinye sendiri..
jika kiter rse pasangan kiter x se"perfect" yg kiter nk maka sblom kiter ubah dia baik kiter ubah diri kiter sendiri..
jgn main nk komen itu ini je..huhu..
amal tolong jgn emosi..hahaha..

peringatan juga utk kalian dan diri sendiri..
jgn berubah kerana seseorg tetapi berubah la keran ALLAH s.w.t..
dia la yg maha pencipta dan tau akn segalanya tntg diri kiter..
jgn lupa akn dia...:))..

sebelum menamatkan penulisan, hayatilah lagu nasyid nie..:D



p/s:entry ni tdak ade kaitan ngn sesiapa..just nk kongsi sesuatu...cari2 la pasangan hidup btul2 ya kawan...:D

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Friday, 29 July 2011

selamat datang ya ramadhan...

assalamualaikum..
alhamdulillah bulan ramadhan akn dtg lagi...
diharapkan ramadhan kali ni lebih bermakna dr ramadhan yg lalu..
amal mmg rindu ngn kehidupan bulan ramadhan..
siang kiter berpuasa,mlm pula kiter berjemaah menunaikan solat terawih..
seronok je beribadah pd bulan ramadhan..
eh bulan ramadhan je ke??..
hmm tu la persoalannye..mengapakah kiter bersemangat beribadah pd bulan ramadhan shj??
hmm x di sangkal bulan ramadhan la bulan yg mendidik kiter utk beribadah..
diharap kan dgn didikan pd bulan ramadhan ni dpt menyedarkan kiter utk beribadah pd bulan2 yg lain..
sesungguhnye ibadah tu boleh dilakukan bila2 masa shj...

  • Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
    • a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
    • b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
    • c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
    • d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700 kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
    • e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)(http://members.tripod.com/siti_2/01/12.html)
semua tu nikmat yg kiter dpt sewaktu bulan ramadhan..
sape yg x nk kan amalan kiter digandakan sebanyak itu sekali..
klau lah kiter mengaji Al-Quran selalu 1 huruf kiter dh dpt pahala..
cuba klau kiter bce pd bulan ramadhan bukankah kiter dpt lebih bnyk dr itu...
jd renung2 kan la dan selamat ber"AMAL"..hee..

ckup dulu utk entry kali nie..klau nk dpt lebih maklumat tntng kelebihan bulan ramadhan klik la link di ats tu..bnyk lg kelebihan nye...
semoga ramadhan kali nie memberi kiter rahmat dan mendapat keberkatan dr ALLAH..

selamat datang ya RAMADHAN..:D

p/s: tunaikanlah ibadah dgn hati yg ikhlas..
Dalam hidup, kita sentiasa berdepan dengan dua perkara. Pertama, perkara yang perlu kita lakukan. Kedua, perkara yang suka kita lakukan.
Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Friday, 22 July 2011

post terliur~~!!



assalamualaikum kwn2...hehee..
amal dh bg warning k kat ats,..post kali ni mmg terliur..
sbb semua pasal mknan...
hik3...

hmm nk kongsi pengalaman pertme wat kuih rye sendiri..
awal btul amal wa kuih rye??ape kes??
hahaha...ntah la..org kata sblum rye n puasa wat lg sedap mkn dr rye nnt..
ade bnyk sbb ye mengapa kuih rye dibuat terlalu awal..
PERTAMA:
sbb semua umah ade kuih rye kan..so nnt jd muak plk nk mkn..dh xde feel nk mkn kuih dh mse tu..
KEDUA:
amal kononnye rncng ngn cousin yg tersyg cik nur aliyah umar konon nk wat bisnes kuih rye la thun nie..:D
kuih sarang semut


kuih semperit...

kulit tart je yg mampu amik gmbr..tart nenas nye dh hbis..huhu..
kulit tart ni blh letak krim kastard pas tu ltak buah..so jd tart buah..nyummy..


almaklum cuti lama kan..otak pun dh beku ngn pelajaran..mcmana la naik sem nnt..huhu..
k come back to mission,..kononnye begitu..tp x tau la jd ke x..almaklum la bukan amik kos bisnes..hehehe..
my cousin dh jnji konon nk dtg umah..tp xde plk dia dtg ni..so try la wat ckit2..konon nk bg sample kat org la utk org beli kan..hehe..
tp tgk mcm xdpt je nk bg org lain rse..sbb nye..hah mcm biase lah adik2 amal semua dh rembat hbiskan..adoaiii..sabor je la...:D
so mgkn misi yg kedua tu x bpe nk menjadi..
lgpun..smlm try nk wat kuih dahlia kononye..alih2 terslah step plk..(salah step ke??padahal slh bahan)..hik3..
so menjadi lah kuih semperit n kuih sarang semut..
walau x sedap pun hbis jgk..hebat btul adik2 amal nie...
yg diorg pndai order je plk tu..

"akak kn baik kn..esok akak wat la ALMOND LONDON plk"

ayt first mereka mmg x blh bla..pndai tu memuji tp nak kn sesuatu...huhu..
nsib baik la akk hang ni baik dik oi...:p..*perasan plk di situ.

hmm for the first time jgk cuba resepi baru.biskut almond treasure..
org kata mcm coklat ferrero rocher...
ntah la..aku wat je la..aku x pndai nk comment2 nie..
lgpun dpt mkn coklat ferrero rocher pun jarang..mcmana la aku nk smekan dgn coklat yg mahal tu kan...alhamdulillah menjd..licin adik2 aku mkn..huhu..

ni la biskut almond treasure tu..tukar nme la jd biskut almond amalina..huhu..
sedap jgk nme dia tu...:p



hah skrg ni sempena nk sambut ramadhan ni..rmai la org wat majlis kenduri kan..
so rmai la tempah kuih utk hidangn para tetamu..
kuih ape yg jd pilihan...
ini dia kuih tu.................
krimpuff~~!!

hah skrg ni org dh x main la kuih tradisional mcm lepat pisang,putu ayu n lain2..
tu dia krimpuff jd dessert utk kenduri tau..
yg amal pelik..org kat chaah ni xde la plk tempah kek..
rmai yg tempah kuih ni,,famous btul krimpuff nie ye..
xpe2..kek masih dijual..hehe..
okay la tu je kot yg ade dlm benak fikiran mse skrg nie..
lain kali sambung lg..hee~~..

p/s:esok tempahan krimpuff 200biji plk..:D..rezeki2!!!...alhamdulillah~~


Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Wednesday, 20 July 2011

soalan utk hati....=.="

hati tak mampu berkata...
bila soalan di beri kepadanye..
mulut yg mampu menjawab utk hati..
tp adakah jwpn itu sama ape yg di kehendaki oleh hati..????

hati kata nak ini..
mulut kata nak itu..
dh lumrah sebegitu..
hati dan mulut kdg2 tidak serasi...
oleh krna menjge hati2 yg lain...

bila ditnye kpd hati siapakah yg bertakhta di hati..
jwb hati hnye ALLAH, rasul dan ibu bapa serta family je yg pasti..
yg lain hati msih berbelah bahagi...
hati ini x nk hati2 lain kecewa dek kerana kesilapan tuan punye hati..

segala nye hati serahkan kpd ALLAH menentukan segalanya..
dia yg maha berkuasa ats segalanye...
perjalanan hidup si tuan punya hati masih jauh..
mgkn hati ini akan tertaut pada insan lain yg sudah pasti hak milik nye kelak..
kepada insan yg mempunyai hati maafkan hati ini kerana x dpt hendak memberikan jwpn yg pasti..
kerana tuan punye hati ini belum bersedia lagi...
semoga insan yg mempunyai hati jgn terlalu mendesak..
hati ini x nk hati disane terluka...
sekian....:D

p/s:mood jiwang2..hahaha...ntah2 ape2 tulis jdnye...x yah bce pun bgus jgk..sbb ni utk diri sendiri je yg terjebak dgn penyakit keraguan..:)


Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives

Saturday, 16 July 2011

meoowww~~...


assalamualaikum semua....(meowwwwwww..meoww)
hahaha..mengapa bhasa kucing disertakan di sini ye..hehe..

sbnrnye dlm masa cuti bpe bulan ni..amal dh dpt ank..hahaha..
ank???biar btul ko amal..hik2..
ank kucing la..hehehe...
mak amal bg nme kucing ni "comel"..
nme mcm betina tp sbnrnye jantan la...haha..


inilah comel~


tp dia bukan mak nyah atau pondan k..dia jantan tulen tau..hahaha..cuma nme je..
ye la ibu amal bg nme tu sbb dulu kucing dia dulu nme tu..hik3..

comel ni dulu x nk ngn org..dia ade adik beradik..
nmenye comot..comot yg selalu dtg ngn ktorg n berani la nk dekat ngn kitorg..
tp comel ni hmm hampeh..org dekat ckit cabut lari..mcm nmpk hantu je..
tp sejak comot xde dia hidup berdikari...mana ntah comot pegi..comot tu manja sgt..
mgkn mati ditelan air bah kot..x pun dia jumpa tuan lg baik dr ktorg..:D(sye harap mcm nie..)


hmm tp skrg lain k..dia la pling manja+pling gedik+pling pndai berlakon n mcm2 la..
sjak amal blik..try la utk jinakkan dia..
akhirnye berjye..jdilah dia seperti diatas..(pling manja+pling gedik+pling pndai berlakon n mcm2 la..)
hah x cye ea ape amal ckp ce tgk gmbr2 nie..


tgk pandai x posing...

pndai dh cri tempat landing....

tido la keje dia..

mainan pun dh jatuh..punya la lena tdo..:)

dulu tempat dia kat dapur je k...ni dh pndai gi bersiar2 dlm umah..abis satu umah dia explore...
nyorok sne nyorok sini...
penat wo jge dia.....hahaha..

tdo jom!!..hehehe..

okay tu je la..pas ni nk jinakkn kucing lain la...hehehe...

Entri Asal Disini Butang Like Facebook untuk Setiap Entri | BLOG ARCX13.COM Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives